Tietoa meistä

ESPOON REUMAYHDISTYS RY

Hallitus 2025 

Puheenjohtaja Paula Pöntynen 040 557 4883, paula.pontynen@gmail.com 

Varapuheenjohtaja  Päivi Timmerbacka

Varsinaiset jäsenet 

Mirja Hirvijärvi 

Pirjo Jokela 

Kati Sironen 

Kari Pöntynen 

Sihteeri, toimistonhoitaja Sauli Nurmi, 040 589 4773, toimisto@espoonreumayhdistys.fi

Kuvaaja Eeva Anundi

Espoon Reumayhdistyksen historia 1985–2025

Espoon Reumayhdistys ry:n historia alkaa vuodesta 1985, jolloin perustava kokous pidettiin 19. tammikuuta Tapiolan Klubilla, Kauppamiehentie 3. Heinolan Reumasairaalassa espoolaisten reumapotilaiden ryhmä totesi edellisenä vuonna oman yhdistyksen perustamisen tarpeelliseksi. Sirkka Lehtonen, silloinen Reumaliiton yhdistyssihteeri, auttoi perustavan kokouksen järjestelyissä ja kutsui kokouksen koolle.

Yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Pauli Puhakka, joka toimi tehtävässä kolmen ensimmäisen vuoden ajan. Ensimmäisen toimintavuoden aikana jäsenmäärä nousi 160 henkeen, toisena vuonna 281:aan ja kolmantena yli 300:aan. Vuonna 1990 jäsenmäärä ylitti 400, vuonna 1993 500, vuonna 1995 600 ja vuonna 1997 700 jäsenen. Vuodesta 2001 lähtien jäseniä on ollut yli 600 henkeä.

Toiminta alkoi heti jäseniltojen asiantuntijaluennoin, joulujuhlan vietolla sekä retkillä. Yksi ensimmäisen vuoden luennon pitäjistä oli reumatologi Pekka Nykänen, joka luennoi reumapotilaan lääkehoidosta. Luentotilaisuuksiin osallistui alkuvuosina 40–70 henkeä. Suomen Reumaliiton kesäpäiville osallistuttiin tai lähetettiin edustaja heti alusta alkaen.

Yhdistyksen toisena toimintavuotena käynnistyi allasvoimistelu Puolarmetsän sairaalassa. Tällä hetkellä voimistellaan Keski-Espoon terapia-altaassa ja Leppävaaran terapia-altaassa. Pienryhmätoiminta aloitettiin tiistaikerholla, joka toimii edelleenkin. Myös ensimmäinen kirpputori pidettiin toisena toimintavuotena ja yli 10 seuraavana vuotena. Kulttuuripuolella tehtiin ensimmäinen teatterimatka, ja teatterissa on käyty lähes joka vuosi.

Yhteistyö toisten reumayhdistysten kanssa alkoi kolmantena toimintavuotena Järvenpään yhdistyksen vierailulla Espoossa. Vuonna 1992 kokoonnuttiin Helsingin ja Vantaan yhdistysten hallitusten kanssa pohtimaan yhteistyön kehittämistä. Yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa on jatkettu, ja kokoontumisten teemat ovat vaihdelleet vuosien kuluessa.

Pienryhmätoiminta lisääntyi neljäntenä toimintavuotena (1988), kun maanantaikerho aloitti toimintansa. Kerho toimi vuoteen 2000 asti. Samana vuonna saimme myös ulkomaisia vieraita, kun Espoon ystävyyskaupungista Kristiansandista tuli 50 hengen ryhmä vierailulle. Myöhemmin vuonna 1992 osallistuttiin Pohjoismaisten ystävyyskuntien reuma- ja tules-yhdistysten konferenssiin.

Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin vuonna 1988 Olavi Härkönen, joka toimi tehtävässä neljän seuraavan vuoden ajan. Yhdistyksen ensimmäiset kolme virkistysviikkoa järjestettiin Päiväkummussa vuonna 1989. Kuntoutumis- ja virkistysviikot jatkuivat vuosittain eri paikoissa. Samana vuonna julkaistiin yhdistyksen ensimmäinen esite, osallistuttiin Suomen Reumaliiton valtakunnalliseen Lämmöllä vedessä -tapahtumaan ja Espoon kaupungin Terveysmessuihin.

Osallistuimme myös vammaisjärjestöjen yhteiseen liikuntapäivään Leppävaaran urheilupuistossa vuonna 1990. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin vuonna 1991 Aira Saarinen, joka hoiti tehtävää seuraavat neljä vuotta. HYRT (Helsingin ympäristön reumatoimisto) 35-vuotisjuhlassa vuonna 1991 oli yhdistyksen edustus. Samoin Espoon-Kauniaisten Keuhkovammayhdistyksen 10-vuotisjuhlassa. Lisäksi osallistuttiin vammaisjärjestöjen ja vammaisneuvostojen koulutus- ja informaatiopäiville. Samana vuonna pienryhmätoiminta lisääntyi, kun Fibromyalgiaryhmä aloitti syksyllä.

Tuoli-sormijumppa toteutui yhteistyönä Espoon Työväenopiston kanssa.  1992 aloitti yhdistyksemme jäsen Meeri Häkkinen pitämään yhdistyksen kirjanpitoa. Tätä työtä hän on tehnyt joka vuosi tähän päivään asti.

Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin vuonna 1995 Eila Peltonen. Samana vuonna syksyllä ilmestyi ensimmäinen Luuvalo-lehti ja oma toimisto saatiin käyttö kuntoon. Eila Peltonen toimi puheenjohtajana 2 kautta. Sen jälkeen puheenjohtajana oli kaksi kautta Leena Niemi (1997, 1998.) 1999, 2000, 2002 ja 2003 oli puheenjohtajana Eila Turunen. 2001 Puheenjohtaja Aaro Ahti.

Vuonna 2004 Lea Hautaviita aloitti puheenjohtajana. Jäseniä oli 982. Oli jäsenhankinnan vuosi ja tavoitteena oli 10 % jäsenmäärän lisäys, jonka Espoon Reumayhdistys saavutti. Samaan aikaan oli myös yhdistyksen 20-vuotisjuhlavuosi, ja paljon tapahtumia mm. 2 juhlaluentoa, joissa toisessa puhui reumatologi Tapio Ahola ja toisessa Marjatta Leirisalo-Repo. Kevätkokouksen yhteydessä oli myös muotinäytös.

Harrastusryhmiä oli mm. tules-sambaryhmä, Espoon reumaattiset laulajat ja raamattupiiri, joka lopetettiin vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Tiistaikerho ja SLE-ryhmä jatkoivat. Fibromyalgiaa- ja polymyalgiaa- sairastavat kokoontuivat ryhmiinsä. Tehtiin teatteriretki Kuopioon. Pidettiin päättäjätentti syksyllä.

Toimistonhoitajana jatkoi Anne Sädeaho, joka lopetti 15.8. 2006. Hänen tonttiaan jatkoi Margit Parkkonen.

Vuonna 2006 Lea Hautaviita jatkoi puheenjohtajana. Jäseniä oli 965. Toimistonhoitajan jatkoi Margit Parkkonen, jonka jälkeen toimeen ryhtyi yhdistyksen jäsen Ritva Karhunen. Bridgen pelaajat ja tiistaikerho kokoontuivat aktiivisesti, samoin muut ryhmät jatkoivat. Retkiä tehtiin 2 kertaa Espoon kaupungin teatteriin ja Jorvaksen luostariin. Espoon Järjestöjen yhteisö sai omat tilat.

Vuonna 2007 Tiina Kujala valittiin puheenjohtajaksi. Jäseniä oli 845 henkilöä. Edelleen jatkoivat bridgekerho ja tiistaikerho, joka teki mm. retket lähetysmuseoon ja Ylen keskuksen studioille Pasilaan. SLE-ryhmä jatkoi Marjatta Sykön johdolla ja askartelu- ja käsityökerho Ritva Karhusen johdolla. Yhdistys retkeili Espoon kaupungin teatterin näytökseen ja Reumaliiton 60-vuotisjuhlavuoden kesäpäiville Turkuun. Allasvoimistelijat ja tuolijumppa jatkuivat. Kunto- ja virkistysloma oli kylpylähotelli Päiväkummussa. Hannele Jagadeesan tuli mukaan yhdistyksen tukihenkilöksi ja palveluasiamieheksi.

Vuonna 2008 Tiina Kujala jatkoi puheenjohtajana ja Ritva Karhunen sihteerinä ja toimistonhoitajana. Järjestimme mm. vaalipaneelin Espoon Invalidien kanssa. Jorvin uusi reumalääkäri Katariina Suontama esittäytyi ja luennoi Reuman uusista tuulista. Bridgekerho kokoontui 23 kertaa ja tiistaikerho edelleen Aira Saarisen ja Anna Maija Albrechtin vetämänä. Tiistaikerho teki retket teatterimuseoon, Kaapelitehtaalle Helsinkiin, Espoon huvilamuseoon Villa Rulluddiin, opastetun kävelyn Hietaniemen hautausmaan taiteilijoiden haudoille ja kierroksen Helsingin kaupungin museoon. SLE-ryhmä jatkoi Reumaliiton tiloissa Marjatta Sykön vetämänä sekä käsityö- ja askartelukerho Ritva Karhusen johdolla. Teatterimatkat tehtiin Lahteen Cats-musikaaliin ja Espoon kaupungin teatteriin Myöhästyneeseen hääyöhön. Allasvoimistelut ja tuolijumppa jatkuivat fysioterapeuttien vetäminä. Lisäksi tuli Asahi-terveysliikunta. Kuntoutus- ja virkistysloma suuntautui taas kylpylähotelli Päiväkumpuun. Perustettiin pääkaupunkiseudun (Helsingin, Espoon ja Vantaan) reumayhdistysten aluetoimikunta ja siihen valittiin jäsenet vuosiksi 2009–2011.

Toimistonhoitajana jatkoi Ritva Karhunen ja puheenjohtajana Tiina Kujala. Jäseniä oli 885 kpl. Vuoden tapahtumista mainittakoon, että kevätkokouksen yhteydessä Reumaliiton edunvalvonta-asiamiehen Marja Erosen luennon jälkeen lauloi idols-tähti Kristian Meurman. Lääkäri Rauli Mäkelä luennoi Reuman ja niveltulehdusten luonnonmukaisesta hoidosta. Bridgen pelaajat ja tiistaikerho jatkoivat. Tiistaikerho retkeili tutustumassa Helsingin energiakeskukseen, Mannerheim-museoon sekä WeeGee Emma museoon, ja taiteilija Aira Samulin kotiin Hyrsylän mutkaan. Hvitträskiin tutustuttiin oppaan johdolla. SLE-ryhmä ja askartelu- ja käsityökerho jatkoivat entiseen malliin. Allasvoimistelun lisäksi jatkui Asahi-terveysliikunta. Kunto- ja virkistysloma tehtiin Reumaliiton kuntoutuskeskus Apilaan syksyllä. Edunvalvonta- ja yhteistyötä tehtiin edelleen tiiviisti mm. Suomen Reumaliiton, pääkaupunkiseudun muiden reumayhdistyksien, Espoon järjestöjen yhteisön, Espoon vammaisneuvoston, Esteetön Espoo työryhmän ja Espoon vammaisneuvoston sosiaali- ja terveystyöryhmän kanssa. Espoo irtisanoi yhteistyön Reumaliiton Helsingin ympäristökuntien reumatoimiston (HYRT) kanssa vuoden lopussa. Yhdistys teki kaikkensa, että espoolaiset reumaa sairastavat saisivat jatkossakin käyttää HYRTin palveluja. Yhdistys teetti mm. jäsenkyselyn, josta ilmeni, että 95 % espoolaisista reumaa sairastavista oli tyytyväisiä HYRTin palveluihin. Selvästi tyytymättömämpiä oltiin terveyskeskuksiin. Osallistuttiin Espoon kaupungin Espoon keskuksen hyvinvointiryhmän järjestämään ”Meistä on moneksi”-tapahtumaan Entressen kirjastossa. Vuonna 2009 puheenjohtajaksi valittiin Elina Sormunen seuraavalle toimikaudelle.

Vuonna 2010 puheenjohtajana aloitti Elina Sormunen. Espoon Reumayhdistys ry juhli 25-vuotisjuhlaansa kakkukahvein 22.4. Bridgen pelaajat kokoontuivat 22 kertaa pelaamaan. Tiistaikerho kokoontui EJY:n tiloissa Tapiolassa. Jäseniä oli 830.

Vuonna 2011 puheenjohtajana jatkoi Elina Sormunen. Teemana oli Turvallinen sairastaminen. Ensimmäiset kunniajäsenet Aira Saarinen ja Else-Maj Bamberg kutsuttiin mukaan. Jäseniä oli 792.

Vuonna 2012 puheenjohtajana jatkoi Elina Sormunen. Vuoden teemana oli Hoidon saannin parantaminen – terveydenhuoltolaki käytäntöön. Vuosi oli yhdistyksen toiminnassa aktiivisen vaikuttamisen ja vertaistuen vuosi. 22. marraskuuta reumatologi Pekka Nykänen luennoi aiheesta Niskakipu. Jäseniä oli 781.

Vuonna 2013 puheenjohtajana jatkoi Elina Sormunen. Teemana oli ”Vertaistuki on voimaa – huolehditaan toisistamme ja itsestämme”. Yhteistyö sosiaali- ja terveystoimen kanssa jatkui: Sosiaali- ja terveystoimi teki sopimuksen HUS:n kanssa Reumakeskuksesta. Toiminta käynnistyi Tapiolan terveysasemalla keväällä 2013. Jäseniä oli 801.

Vuonna 2014–2017 puheenjohtajana jatkoi Elina Sormunen.

Vuonna 2016 Teemana oli Liikkeestä hyvinvointia - Liike on lääke. Yhdistyksen toimistonhoitajana toimi Anna Kortesalmi 1.1.-15.3.2016 ja Jaana Kirjavainen 1.8.-13.10.2016.

Vuonna 2017 Teemana oli Terveyttä - Turvallisuutta - Tietoa. Toimistonhoitajana aloitti Anne Vikkula. Tiedonjakamista edistettiin ja parannettiin uudistamalla yhdistyksen kotisivut.

Vuonna 2018 puheenjohtajana aloitti Paula Pöntynen. Teemana oli Virkeyttä, vertaistukea ja vaikuttavuutta. Vuoden 2018 aikana erilaisissa vertaistukiryhmissä oli yhteensä 5540 osallistumiskertaa.

Vuonna 2019 puheenjohtajana jatkoi Paula Pöntynen. Teemana: Kansalais- ja vapaaehtoistoiminnan edellytykset on turvattava. Sote-uudistuksen linjauksiin ja toteutukseen pyrittiin vaikuttamaan yhdessä Reumaliiton ja pääkaupunkiseudun reumayhdistysten kanssa. Tavoitteena oli vaikuttaa käypähoitosuosituksiin.

Vuonna 2020 puheenjohtajana jatkoi Paula Pöntynen. Teemana oli Tasavertaisuus – Oikeudenmukaisuus- Suvaitsevaisuus - Inhimillisyys. Koronavirus muutti lähes kaiken, mutta loi myös uutta toimintaa. Jäseniä oli 741.

Vuonna 2021 puheenjohtajana jatkoi Paula Pöntynen. Teemana oli Uusi normaali - toimitaan koronapandemian ehdoilla. Jäseniä oli noin 700. Espoon Reumayhdistys sopeutti toimintaansa vastuullisesti viranomaisrajoitusten puitteissa. Liikunta- ja vertaistukitoimintaa järjestettiin viranomaisrajoitusten salliessa terveysturvallisesti suojautumalla. Kevään 2021 toimintakaudella uimahallit olivat kiinni ja vesiliikuntaryhmät katkolla. Keväällä toimi etäohjattuja Zoom-liikuntaryhmiä; asahi, reumajooga ja pilates. Etäryhmiä järjestettiin sekä päivä- että iltaryhminä. Näin tarjottiin myös työssäkäyville mahdollisuus osallistua.

Vuonna 2022 puheenjohtajana jatkoi Paula Pöntynen. Teemana oli Vapaaehtoisuus vahvistaa. Toiminnan uudelleen käynnistäminen entiselle tasolle oli haastavaa. Mielen ja kehon hyvinvointi, jossa vertaistuki, liikunta- ja virkistysryhmät toimivat normaalisti. Uutena kantavana teemana oli tasavertaisuus ja oikeudenmukaisuus, josta keskusteltiin pienryhmissä ja kehitettiin toimintamalleja. Sauli Nurmi aloitti yhdistyssihteerinä palkattuna osa-aikaisena työntekijänä joulukuussa 2022.

 

Vuonna 2022 Espoon Reumayhdistys ry:n toiminta keskittyi monipuoliseen vertaistukeen, liikuntaan ja kulttuuriin. Yhdistys järjesti viikoittain kokoontuvia liikunnallisia vertaistukiryhmiä, kuten vesiliikuntaa, kuntosaliharjoittelua, MediYoga, kehonhuoltoa ja tuolijumppaa. Vertaistukiryhmät olivat avoimia myös muille kuin yhdistyksen jäsenille. Yhdistyksellä oli kuusi koulutettua vertaistukihenkilöä, jotka tukivat ja auttoivat yhdistyksen vanhoja ja erityisesti uusia jäseniä sairauden eri vaiheissa. Lisäksi yhdistyksen oma palveluneuvoja opasti ja ohjasi laaja-alaisesti eri palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Yhdistys teki yhteistyötä monien toimijoiden kanssa, kuten pääkaupunkiseudun reumayhdistysten, Reumaliiton, Espoon ja Kauniaisten kaupunkien sosiaali- ja terveys- sekä liikuntatoimien, Espoon ja Kauniaisten vammaisneuvostojen, Espoon järjestöjen yhteisön (EJY), Espoon Nivelpiirin, Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen, Potilastukipiste Olkan ja opintokeskus Siviksen kanssa. Yhdistyksen järjestämiin liikuntaryhmiin osallistuvat myös Espoon Nivelpiiri ja Etelä-Suomen Syöpäyhdistys.

Yhdistys järjesti myös kulttuuritapahtumia, kuten museoretkiä ja teatterivierailuja. Syksyllä 2022 järjestettiin liput Kansallisteatterin Omapohjan näytökseen "Suomifilmin Salaiset kansiot" ja retki Ateljee Heljään. Lisäksi järjestettiin neljän päivän virkistys- ja kuntoilutapahtuma Lohja SPAssa.

Yhdistyksen toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön, ja hallitus ottaa mielellään vastaan palautetta ja uusia ideoita voidakseen kehittää yhdistyksen toimintaa ja jäsenilleen tarjoamia palveluja.

Vuonna 2023 Espoon Reumayhdistys ry:n toiminta jatkui aktiivisesti. Yhdistyksellä oli 676 jäsentä, joista naisia 581 ja miehiä 95. Jäsenten keski-ikä oli 65 vuotta. Vuonna 2023 liittyi 60 uutta jäsentä ja poistui/erosi 70 jäsentä. Vuonna 2023 aloitettiin uudelleen jäseniltojen järjestäminen ja Olka tukipisteen toiminta sekä tehostettiin jäsenhankintaa korvaamaan jäsenistön luonnollista poistumaa.

Vuoden 2023 aikana toimintaa osallistumiskertoja oli yhteensä 3999. Keskimäärin jokainen jäsen osallistui 5,7 kertaa. Tapahtumakertoja oli yhteensä 354. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen vaikutuksia reumasairaiden hoitojärjestelyihin ja yhdistyksen toimintaedellytyksiin seurattiin ja niihin pyrittiin vaikuttamaan. Reumaliiton kautta vaikutettiin lainsäädäntöön, julkisten terveyspalvelujen tarjontaan ja etuisuuksien yhdenvertaiseen saatavuuteen siten, että jäsenistö saisi sairautensa mukaiset etuudet, oireiden mukaista hoitoa ja kuntoutusta sekä voisi tehdä kyetessään työtä ja elää mielekästä elämää sairaudestaan huolimatta.

Vuonna 2024 Espoon Reumayhdistys ry:n toiminta jatkui aktiivisesti. Vuosi 2024 oli Espoon Reumayhdistys ry:n 40. toimintavuosi. Jäseniä oli 667.

2025 on Paula Pöntysen 8. vuosi yhdistyksen puheenjohtajana.

Tavoitteemme on ylläpitää ja edistää reuma- ja muiden tuki- ja liikuntaelinsairaiden, heidän perheidensä ja läheistensä terveyttä ja hyvinvointia. Pidämme huolta, ettei kenenkään tarvitse sairastaa yksin ja teemme aktiivisesti yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Vietämme 40-vuotisjuhlaa Kauklahden Elä ja Asu keskuksessa 28.3.2025