Tapahtumia 2024
Kuvassa 16.5.2024 Träskändan kartanokierros Mari Anthonin opastuksella.

Ihana konsertti Sellosalissa 6.9.2024
Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja rouva Susanne Innes-Stubb saapuivat konserttiin kunnioittamaan Vieno Kekkosen 90-vuotissyntymäpäivää.


RETKI PAIMION PARANTOLAAN 2.10.2024
Sateisena lokakuun toisen päivän tiistaina 25 iloista Espoon Reumayhdistyksen aktiivia kokoontui Leppävaaraan ja kipusi Ventoniemen bussiin klo 9.30.
Kohteena oli VarsinaisSuomessa sijaitseva Paimion parantola.
Puolentoista tunnin matkan jälkeen mäntyisen puiston keskellä kohosi parantolan jykevä rakennuskokonaisuus vaaleana. Yhdistys maksoi opastuksen ja meitä odotteli opas, joka kertoi olevansa fiktiivinen Helmi, joka nuorena tyttönä oli päässyt hoitoon Paimion parantolaan, koska oli sairastunut 1930-luvulla keuhkotuberkuloosiin.
Parantolassa oleskelu oli kaikille potilaille ilmaista.
Silloinen ylilääkäri oli hyvin sitoutunut parantolan toimintaan.
Varsinaista lääkehoitoa ei vuonna 1933 avatussa parantolassa ollut, mutta tärkeimpänä hoitona oli säännöllinen elämä, ravitseva ruoka ja kaunis mäntypuisto raikkaine hengitysilmoineen.
Helmi kertoi tehneensä paljon hengitysharjoituksia ja tutustuneensa mukaviin nuoriin, jotka olivat myös potilaina.
Varsinainen seurustelu eli «lumpustelu» potilaiden kesken oli kiellettyä, mutta moni nuori tapasi siellä myös tulevan puolisonsa.
Tilastojen mukaan potilaista 1/3 parani, 1/3 vammautui ja 1/3 kuoli.
Paimion parantolan rakentamisesta järjestettiin arkkitehtikilpailu, jonka Alvar Aalto voitti. Parantola avattiin 1933 ja se on maailman funktionaalisen arkkitehtuurin maamerkki ja mestariteos, josta Aino ja Alvar Aalto loivat todellisen kokonaistaideteoksen, jota ei voinut olla ihailematta.
He kiinnittivät huomionsa kaikkiin pienimpiinkin yksityiskohtiin kuten ovenkahvoihin sekä pintoihin, että ne olisivat helpot puhdistaa aina kattolamppuja myöten.
Lisäksi terassit ja niillä olevat lepotuolit muotoiltiin sellaisiksi, että potilaiden oli niissä helppo rentoutua ja nauttia valosta ja ympärillä olevasta mäntymetsästä.
Parantolan värimaailma oli myös sopusoinnussa ympärillä olevan luonnon kanssa.
Parantola ja myös siellä olevat kalusteet ovat kestäneet hyvin aikaa.
Paimio-tuoli, joka suunniteltiin käytettäväksi yleisissä tiloissa, on vieläkin Artekin tuotannossa. Ruokasali oli kalustettu Aino ja Alvar Aallon suunnittelemilla pöydillä ja tuoleilla, jotka ovat edelleenkin käytössä.
Niihin oli hyvä retkeläisten kokoontua syömään maittava lounas yhdessä.
Helmi kertoi asuvansa nykyisin Hangossa miehensä kanssa. Mies löytyi Paimion parantolasta.
Paimion parantolan käyttötarkoitus on vuosien aikana muuttunut.
Se on ollut sairaalana ja nyt siitä ollaan suunnittelemassa hotellia.
Aika näyttää mitä siitä tulee. Rakennus on niin upea kokonaisuus ja ei voi kuin toivoa, että se säilytetään. Lounaan jälkeen alkoi kotimatka ja Leppävaaraan saavuttiin n. klo 16.30.
Kiitos kulttuurivastaava Pirjo Jokelalle onnistuneen retken järjestämisestä!
Teksti Mirja Hirvijärvi